Forebyggelse af skrumpelever og ACLF redder liv og øger livskvaliteten betydeligt

Hvorfor det er vigtigt

Slutstadiet af kronisk leversygdom (skrumpelever) er en væsentlig årsag til sygelighed samt dødelighed og har en stor socioøkonomisk indvirkning på grund af høje sundhedsomkostninger og patienternes manglende evne til at arbejde eller søge arbejde. Komplikationer til skrumpelever (dekompensation) defineres ved ophobning af væske i bughulen (ascites), nedsat hjernefunktion (leversvigtshjerne) og ofte også blødning i fordøjelseskanalen (åreknudeblødning). Patienter begynder at udvise symptomer og lide, for til sidst at udvikle akut-på-kronisk leversvigt (ACLF), når kroppen i det væsentlige ikke længere kan kompensere for den dysfunktionelle leversygdom. Det er derfor det kaldes dekompenseret skrumpelever i modsætning til kompenseret skrumpelever. På verdensplan dør 1,2 millioner mennesker hvert år af skrumpelever, mens mindre end 10% af forskningen på området fokuserer på dekompenseret skrumpelever og ACLF. Derfor er det afgørende at udvikle nye behandlinger og hjælpe patienter med kronisk leversygdom tidligere, hurtigere og bedre.

Genetisk prædisposition samt infektioner kan øge risikoen for dekompenseret skrumpelever og forværre prognosen. Mikrobiomet i tarmen består af alle bakterier, vira, parasitter, svampe og arkæbakterier, der koloniserer mave-tarmkanalen. Afvigelser i tarmmikrobiomet, en beskadiget tarmbarrier, overskydende bakterier der krydser denne barriere (mikrobiel translokation) og systemisk betændelse kan udløse dekompenseret skrumpelever og udviklingen af ACLF. Et nyligt studie foretaget af European Foundation for the Study of Chronic Liver Failure (EF CLIF, Barcelona) viste, at bakterielle infektioner er en hyppig forudgående hændelse forud for ACLF i vestlige lande og bekræftede den høje dødelighed for ACLF.

I dette 6-årige forskningsprojekt forenes verdensledende mikrobiom-eksperter, teknologiledere, kliniske specialister, European Liver Patients Organization (ELPA) og European Association for the Study of the Liver (EASL) for at forstå, hvordan det menneskelige mikrobiom bidrager til udviklingen af dekompenseret skrumpelever og ACLF.

Lær mere om det kliniske studie.