Az antibiotikum kezelés optimalizálása az immunrendszert támogató albumin infúzióval

Klinikai vizsgálatok

Az antibiotikumok viszonylag jó hatásfokkal használhatók profilaktikus terápiaként dekompenzált májcirrózisban. Ezek a nem-szelektív módszerek azonban a baktériumok fokozott rezisztenciájához vezetnek a leggyakrabban alkalmazott antibiotikumokkal szemben. A rifaximin (RFX), mely gyengén felszívódó antibiotikum, számos gasztrointesztinális betegség esetén jó alternatívának tűnik. A rifaximin májbetegség progressziójára gyakorolt hatását értékelő tanulmányok azonban ellentmondásos eredményeket hoztak, amelyek egyes betegeknél jelentős preventív hatást mutattak, más betegek esetén azonban nem írtak le mérhető eredményeket. Ezért mi kombinált rifaximin/albumin klinikai vizsgálatot tervezünk.

Az albumint (ALB) ma extrém fontos fehérjének tartják májbetegségben: Egyrészt a májbetegség diagnosztizálása és osztályozása szempontjából, mivel egyes dekompenzált cirrózisban szenvedő betegek naponta több, mint 2 g keringő szérum albumint veszíthetnek a bélbe, nagy valószínűséggel a megnövekedett béláteresztő képesség miatt fennálló szivárgásnak köszönhetően. Másrészt, standard terápiás szerként tekintve dekompenzált májcirrózisban. Például albumin terápia ajánlott speciális klinikai esetekben, úgymint „hepatorenális szindróma”, „spontán bakteriális peritonitis” és „nagy volumenű paracentézis” (több liter ascites eltávolítása) esetén.

A rifaximin és az albumin kölcsönhatása a mikrobiommal és a gazdaszervezettel májcirrózisban. A rifaximin orálisan, a humán albumin infúzióban kerül beadásra, de a bél lumenébe is kiválasztódik. A mikrobiom biomarkerek korán tükrözhetik a kezelésre adott választ.

Az albumin immunmoduláló szerepét csak a közelmúltban fedezték fel egy vizsgálat során, mely rávilágított arra a mechanizmusra, melyben az albumin javíthatja az immunitást májcirrózisban (eredeti közlemény). Mindeddig kudarcot vallottak a betegek stratifikációjára irányuló kísérletek az albumin használatra vonatkozóan, és a humán albuminra adott terápiás válasz előrejelzése sürgősen új eszközöket igényel. Továbbá, a bél lumenébe szivárgó albumin és más molekulák befolyásolhatják a bél mikrobiomot és metabolizálódhatnak. A bél lumenébe szivárgó albumin vélhetőleg megváltoztatja a mikrobiomot, és közvetett módon a gazdaszervezetet. Ezenkívül az albumin metabolitjai felszívódhatnak és hatással lehetnek a gazdaszervezetre, esetlegesen megváltoztatva a bél mikrobiomot és ily módom módosítva a gazdaszervezet mechanizmusait (lásd az ábrán feljebb).

A MICROB PREDICT nemcsak a betegek albumin-kezelésre adott terápiás válaszainak markereit elemzi, hanem fontos és egyedi tapasztalatokat is gyűjt in vitro és in vivo preklinikai vizsgálatok segítségével, hogy megértsék az albumin és a mikrobióta kölcsönhatását. Végül, a MICROB PREDICT egy randomizált klinikai vizsgálatban (ALB-TRIAL) hitelesíti a biomarkerek hagyta nyomokat, melyek előrevetítik a humán albuminra adott immunválaszt, hogy útmutatást nyújtson a személyre szabott gyógyszeres terápiában az albumin alkalmazásához dekompenzált cirrózisban szenvedő betegek esetében.

Hasznos linkek